Je hebt er vast wel eens van gehoord, mantelzorg. maar wat is het precies? In dit artikel ga ik aan jou uitleggen wat dit onderwerp precies inhoudt. Bij het woord mantelzorg denken de meeste Mensen aan een ouder iemand verzorgen. Om erachter te komen als dit klopt of niet raad ik aan om dit artikel verder te lezen.

Wat is mantelzorg precies?

Misschien heb je een opa of oma waar je voor zorgt. Wanneer dit het geval is dan ben je een mantelzorger. Dit is alleen het geval als je opa en oma hulpbehoevend zijn. Verder is mantelzorg hulp die verder gaat dan de gebruikelijke hulp. Dan de volgende vraag is mantelzorg betaald? Nee mantelzorg is niet betaald daarnaast is het ook geen verplichting. Je hoeft dus als familielid of naaste niet perse voor een persoon te zorgen. Dit komt doordat mantelzorg nogal een intensieve taak kan zijn soms.

Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg

Veel Mensen denken vaak dat mantelzorg en vrijwilligerszorg hetzelfde is toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. De eerste is dat mantelzorg op je pad komt. Wanneer je ouders of echtgenoot ouder worden en niet meer in staat zijn zichzelf te verzorgen dan is het gebruikelijk dat jij die taken op je neemt. Het werk van een mantelzorger kan nogal intensief zijn. Sommige mantelzorgers zorgen namelijk wel 24 uur per dag. Hierdoor is het lastig om daarmee te stoppen en te Laten vervangen door iemand anders. Daarnaast voeren sommige mantelzorgers ook verpleegkundige taken uit.

Maar wat is vrijwilligerszorg dan precies? Bij deze vorm van zorg kies je er echt voor. meestal is er geen band tussen de hulpbehoevende en de verzorger. zorgvrijwilligers werken meestal een aantal uren. Ook kunnen zij stoppen wanneer ze dat willen. Over het algemeen werken zorgvrijwilligers binnen een organisatie. Omdat het een organisatie is worden vrijwilligers in de zorg ingepland bij willekeurige mensen die behoefte hebben aan zorg. Hierdoor is er dus meestal geen band tussen de patiënt en de verzorger.